Buckler: de nuchtere waarheid

Buckler 3_3418126_3Heb je het over Buckler, dan heb je het al gauw over Youp van ’t Hek. Met zijn oudejaarsconference van 1989 zou hij het biermerk om zeep hebben geholpen.

Trompetgeschal
Als Heineken 25 jaar geleden, in de zomer van 1988, het alcoholarme Buckler bier lanceert, doet zij dat met veel trompetgeschal. Ons land wordt overspoeld met reclame, je kunt er niet omheen. “Zo lekker dat je de alcohol niet mist” luidt Buckler’s reclameslogan. Het nieuwe bier blijkt helemaal niet zo lekker. Concurrent Bavaria Malt smaakt beter en is bovendien goedkoper. Kort na introductie laat Buckler al een verkoopdaling zien.

Grappen
Een jaar na lancering heeft Buckler nog maar een klein marktaandeel, veel kleiner dan dat van marktleider Bavaria Malt. Op de laatste dag van dat jaar maakt Youp van ’t Hek in zijn conference een paar flauwe grappen. Buckler is dan al anderhalf jaar op de markt en wil maar niet succesvol worden. Youp speelt in op een beeld van Buckler dat al breed in de markt bestaat (‘Buckler is voor watjes’). Youp is de nar, het volk herkent zijn grap en lacht erom. Niks bijzonders. Youp heeft ook wel eens grappen gemaakt over CenterParcs en IKEA. Die bestaan ook nog.

Concurrentie
In 1990 start Buckler met de sponsoring van een wielerploeg met vooraanstaande coureurs als Steven Rooks, Eric Vanderaerden en Peter Winnen. In datzelfde jaar rijdt Grolsch het toch al worstelende Buckler in de wielen met de lancering van Stender.
Een jaar later moet alles anders worden voor Buckler: het voert een smaakverbetering door en verlaagt het alcoholpercentage naar 0,0%. Heineken gooit er ook nog een nieuwe tv-campagne tegenaan.

Waarschuwing
Het sorteert allemaal weinig effect. In 1992 waarschuwt de tussenhandel Heineken: als de verkoop van Buckler niet snel aantrekt, zal zij Buckler uit de schappen weren. Hierop grijpt Heineken naar het prijswapen: zij verlaagt de prijs van Buckler. Het effect is minimaal en in 1993 valt definitief het doek. Heineken haalt Buckler in Nederland van de markt.

Ontnuchterend
Het mislukken van Buckler op de Nederlandse markt – geschatte investering: 400 miljoen gulden – moet voor Heineken een ontnuchterende ervaring zijn. Het is te makkelijk om die op het conto te schrijven van Youp van ’t Hek. Het zijn de klanten geweest die Buckler massaal links lieten liggen. Zij kozen simpelweg voor een alcoholvrij bier dat beter smaakte en goedkoper was.

Frans Reichardt
De Klantenluisteraar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *