De 3 succesfactoren voor effectieve e-mailmarketing

keep-calm-and-enlarge-your-penis-2E-mail is een fantastisch medium. In beginsel. Maar het kan ook ronduit irritant zijn. Het is jammer dat er ook mensen zijn die misbruik maken van dit mooie medium. Zij beschadigen de reputatie van de goedwillende professionals.

E-mail is fantastisch

“Waarom ben jij nou tegen het commercieel gebruik van e-mail?” vroeg iemand me laatst. Oeps, hier moest sprake zijn van een misverstand. Het is geen kwestie van voor of tegen e-mail. Ik vind e-mail fantastisch. Vaak onmisbaar zelfs. De meesten van ons kunnen niet zonder.

Grappig

Maar soms is e-mail niet leuk. Als een vriend of familielid meent je een grappig bedoeld plaatje of filmpje te sturen. Dat komt gelukkig steeds minder vaak voor. Als dat dan ook echt grappig is, is het nog tot daar aan toe. Vaak blijkt dat de zender meer waarde hecht aan datgene dat híj leuk vindt en niet aan dat wat de ontvanger leuk vindt. Jammer. Dat kun je het medium e-mail niet kwalijk nemen.

Nieuwsbrieven

Veel erger zijn de e-mailings. En dan bedoel ik niet de e-mailnieuwsbrieven die ik ontvang van bedrijven waar ik klant ben. Of waar ik eens informatie heb aangevraagd. Die zijn welkom. Die berichten komen van meer of minder bekenden en sluiten op een bepaalde manier aan bij mijn interesse.
Nee, ik doel op andere ‘e-mailings’. Je kent ze wel. Zoals de e-mails over penisvergroters met als prikkelende onderwerpregel “Enlarge your penis”. Op zulke e-mails zit ik niet te wachten. De zender kent mij niet, ik ken de zender niet en er is mij nooit gevraagd of ik dit wil ontvangen. En daar zit ‘m de kneep. Deze driehoek. Kent de ontvanger de zender? Kent de zender de ontvanger? En weten we of de ontvanger dit soort informatie wenst te ontvangen? De drie succesfactoren voor effectieve e-mailmarketing.

Precisie-instrument

Nogmaals: e-mail is een fantastisch medium. Een medium met unieke mogelijkheden. Mogelijkheden die andere media niet bieden. Een medium waarmee je mensen heel gericht kunt benaderen, heel persoonlijk kunt aanspreken, met content op maat die je hebt afgestemd op het gedrag (koopgedrag of interesse) van de ontvanger. Het is een precisie-instrument waarmee de marketeer zeer precies kan kan opereren, als een chirurg met een scalpel. Daar moet je niet lukraak mee in het rond zwaaien. Dan raak je mensen die je niet wilde raken en je veroorzaakt gapende wonden.

Boter

Goedwillende professionals in e-mailmarketing hebben er belang bij spampraktijken te bestrijden waar mogelijk. Misschien zelfs de professionele plicht het aan de kaak te stellen en er sowieso zelf niet mee te werken. Anders heb je boter op je hoofd. Ook ik weet dat er cd’s te koop zijn met miljoenen zogenaamde ‘opt-in’ adressen. En ik heb me laten vertellen dat die worden verkocht en gebruikt ook. Niet door e-mailbendes in Nigeria, maar gewoon, door ogenschijnlijk keurig nette professionals in e-mailmarketing. Die zich onvoldoende realiseren dat ze hiermee op korte termijn geld verdienen en op langere termijn een medium – en als je niet oppast een complete sector – te gronde richten. De wal zal altijd het schip keren.

Toestemming

Als we nou ‘s met zijn allen afspreken dat we alleen maar e-mail sturen naar mensen a) die ons kennen, b) die wij kennen en c) die ons uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven hen per e-mail informatie te sturen. Als we e-mailings over penisvergroters vervolgens alleen nog maar sturen naar mannen waarvan wij weten dat ze inderdaad kleingeschapen hebben en dat zij interesse hebben in een penisvergroter, is iedereen tevreden.

Frans Reichardt

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *