GEZOCHT: installateurs met ballen

I Want YouDe installateurs die ik ken, zijn hardwerkende mannen. Zij maken lange werkdagen en verrichten elke dag opnieuw installatietechnische wonderen met hun – om in Maxim Hartman’s termen te spreken – stoere blote mannenklauwen. Echte kerels zijn het. Mannetjesputters. Mannen zonder poespas. Die liever hun handen laten spreken dan hun mond.
Om misverstanden te voorkomen: het vak telt ook vrouwelijke installateurs, maar in de installatiebranche is het toch overwegend hengstenbal.

Vooruitkijken

Er zijn installateurs die behalve hun handen ook hun hoofd laten werken. Zij durven vooruit te kijken en te vernieuwen. Het zijn installateurs met lef. Ze hebben ballen. Ik noem dit de ‘plus-installateur’. Je hebt ook installateurs die alles liever houden zoals het is. Die niet dol zijn op verandering. Zij verzetten zich tegen technologische vooruitgang. Als het aan deze installateurs ligt, gaat vandaag nog de stekker uit internet. Om over social media en meer van die moderne fratsen maar te zwijgen. Ik noem dit de ‘min-installateur’, kortweg ‘minstallateur’.

Innovatie

De installateur die in de toekomst het meeste kans van slagen heeft, is ongetwijfeld degene die optimaal meebeweegt met trends en ontwikkelingen. Die meebeweegt met de markt en zijn klanten. Deze installateur staat open voor innovaties. Die bezoekt vakbeurzen, leest zijn vakmedia, praat met vakgenoten, stelt vragen, discussieert en leert. Hij is nieuwsgierig naar trends en ontwikkelingen: in welke richting beweegt het vak, de markt, de klant?

Internet of Things

Laatst sprak ik een installateur die zijn gal spuwde over thermostaten die via wifi met internet zijn verbonden, die door klanten kunnen worden bediend en die en signalen doorgeven die installateurs op afstand kunnen aflezen. Hij vond het maar niks: “Wie wil dat nou? Ze weten straks alles van je. Je wilt toch ook nog wat privacy!” In zijn verhaal hoorde ik iets anders: “Ik weet niet zo goed hoe dat nieuwe spul allemaal werkt en ben bang dat ik iets niet snap of fout doe. Help!” Als ik hoor dat ik zo’n slimme thermostaat op afstand via mijn smartphone kan bedienen en dat deze mijn cv-installateur helpt vroegtijdig storingen te signaleren om hierop al te anticiperen voordat de storing zich voordoet, zeg ik als klant: “Dat klinkt geweldig. Doe mij er maar een.” Als jij je openstelt voor de mogelijkheden die the internet of things jou, je bedrijf en je klanten biedt, ben je een plus-installateur.

Vindbaarheid

De installateur die klantgericht wil zijn, moet zijn waar zijn klanten zijn. Hij moet vindbaar zijn op de plaats waar zijn aankomende klanten zich oriënteren. Dat doen zij in toenemende mate online. Weet jij waar zij naar zoeken? Bied jij daar een oplossing voor? Kom jij met die oplossing op hun netvlies? En weet je ze dan ook nog te verleiden om op jouw website te komen? Als jij je openstelt voor de mogelijkheden die zoekmachine-optimalisatie en online marketing jouw bedrijf en je klanten bieden, ben je een plus-installateur.

Zichtbaarheid

Hoe blijf je in beeld bij klanten en andere relaties en vrienden van jouw installatiebedrijf? Heb je een Facebook-bedrijfspagina? Een e-mailnieuwsbrief misschien? Kom je steeds met nieuwe acties, initiatieven, tips en andere relevante berichten? Stimuleer je een onderhoudsabonnement, zodat je periodiek met je klanten in contact bent?

Bereikbaarheid

Ben jij voor klanten telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren? De meeste cv-installaties kunnen niet klokkijken en trekken zich van kantooruren niets aan als ze iets mankeren. Is jouw installatiebedrijf 24 uur en 7 dagen bereikbaar? Ook via Twitter, WhatsApp of Facebook Messenger?

Experimenteren

Als je iets nieuws probeert, geeft niemand je vooraf de zekerheid dat het succesvol zal zijn. Heb jij het lef te experimenteren en van je ervaringen te leren? Dan ben je een plus-installateur. Of blijf je liever zitten waar je zit en verroer je je niet? Dat kan ook. De kans is dan wel een stuk groter dat je je lot in handen legt van concurrenten die wél vernieuwen. Installateurs met ballen. Deze plus-installateurs zullen de minstallateurs voorbijstreven. De minstallateur houdt vast aan wat er nu is, de plus-installateur gelooft in wat er gaat komen. De minstallateur ziet vooral de kosten, de plus-installateur ziet vooral de kansen. De minstallateur zegt: “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.” De plus-installateur voegt eraan toe: “En wie zich niet verschoont, krijgt luizen als kamelen.”

Frans Reichardt
De Klantenluisteraar

Dit blogartikel is op 15 juni 2016 gepubliceerd op Installatie.nl.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *