Teveel klanten? Hier zijn 13 gouden tips om van je klanten af te komen!

Sorry we're closedHoe was jouw jaar? Veel ondernemers hebben in 2016 hun omzet zien stijgen. Er zijn er zelfs die het weer razend druk hebben. De economie trekt aan en de vooruitzichten voor 2017 zijn goed.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat je het waarschijnlijk nóg drukker gaat krijgen. De oorzaak is duidelijk: klanten. Vooral blije klanten. Als je er daar teveel van hebt en daar paal en perk aan wilt stellen, volgen hier 13 gouden tips.

Tip 1. Maak jezelf onvindbaar

Zorg dat je door klanten slecht kan worden gevonden. Als klanten op Google zoeken naar een goede installateur in de regio, zorg dan dat ze jou niet vinden. Plaats geen vermelding op Google Mijn Bedrijf. Nog beter: zorg dat je helemaal geen website hebt.

Tip 2. Blijf onzichtbaar

Houd zo min mogelijk contact met je klanten. En houd jezelf zoveel mogelijk onzichtbaar voor anderen die misschien wel op het idee kunnen komen ook klant bij je te worden. Doe niets op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of andere sociale netwerken. Blog niet. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

Tip 3. Houd jezelf onbereikbaar

Vermeld nergens je adres, e-mailadres, telefoonnummer, Twitter-account of Facebook-pagina. Vooral niet op de plaats waar je klanten dat het meest verwachten: op je website. Als een vasthoudende klant je toch weet te vinden en belt: neem niet op. Als een klant je nodig heeft tijdens de feestdagen, is dat jammer (voor de klant).

Tip 4. Wees onduidelijk

Een effectieve manier om klanten aan het twijfelen te brengen en te ontmoedigen, is onduidelijkheid. Laat je offertes niet aansluiten bij de wensen van de klant, maar bij die van jou. En vergeet je voorwaarden en kleine lettertjes niet. Hoe meer, hoe verwarrender.

Tip 5. Val je klanten lastig

Bel je klanten tijdens het eten of stuur ze per e-mail reclame waarop ze niet zitten te wachten. Hoe agressiever en opdringeriger, hoe beter. Kom onaangekondigd binnenvallen. Wat ook heel effectief kan zijn, is je klanten ellenlange formulieren laten invullen. Liefst meerdere keren dezelfde. Klanten gruwen van paarse krokodillen, dus bedenk gerust nieuwe en onnodige formaliteiten.

Tip 6. Doe niet wat je belooft

Heel simpel: kom je afspraken niet na en geef geen service. Maak je werk bij de klant niet af, ruim je rommel niet op en zet geen stap extra.

Tip 7. Denk alleen aan jezelf

Vergeet mantra’s als ‘de klant is koning’ en ‘de klant gaat voor’. Denk alleen aan jezelf, niet aan je klanten. Zie de klant als een hinderlijke onderbreking van je werk. Geef je klanten zo min mogelijk aandacht. Negeer de klant. Wie denkt die klant wel dat-ie is?

Tip 8. Beloon ongemotiveerde medewerkers

Blije medewerkers maken blije klanten. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Beloon daarom ongemotiveerde en chagrijnige medewerkers. Zij zijn er meesters in je klanten weg te jagen. Onverzorgde kleding of de bilnaad boven de broek doen het ook nog steeds goed.

Tip 9. Roddel over je klanten

Een uiterst effectieve manier om een klantgerichte cultuur de kop in te drukken, is je neerbuigend uit te laten over je klanten. Spreek kwaad over je klant.

Tip 10. Investeer niet in kwaliteit

Je klanten kunnen op het eerste gezicht niet zien of jij een goede installateur bent of niet. Uiteindelijk wreekt gebrek aan kwaliteit zich altijd. Investeer daarom niet in de kwaliteit van jezelf, van je medewerkers, van je apparatuur, van je systemen en van je klantprocessen.

Tip 11. Wees onverschillig

Laat de klant goed merken dat jij de wijsheid in pacht hebt. De klant mag blij zijn dat-ie bij jou op audiëntie mag komen. Toon je onverschilligheid door je handen in je zakken te houden. Maak zo min mogelijk oogcontact met je klant. Kijk tijdens een gesprek de andere kant op. Geeuw gerust.

Tip 12. Stel geen vragen

Geef voorrang aan je eigen verkoopverhaal. Stel zo min mogelijk vragen en als de klant het toch nodig vindt jou te laten weten wat-ie wil: laat de klant niet uitpraten. Neem de klant sowieso niet serieus. Toon geen interesse in de klant en geef al helemaal geen complimenten.

Tip 13. Luister niet

Als je goed luistert naar je klanten, bestaat de kans dat die je vertelt wat je goed doet en wat er beter kan. In het eerste schuilt weinig gevaar, maar het tweede bezorgt je alleen maar nóg meer werk. En je hebt het al zo druk. Niet luisteren, dus.

Als het je lukt deze 13 gouden tips in de praktijk te brengen, staat je een rustig 2017 te wachten. Lukt het je alweer niet, dan wens ik je weer veel blije klanten en nog betere resultaten.

Fijne feestdagen en een luisterrijk 2017!

Frans Reichardt
De Klantenluisteraar

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *