Zo maak je goed nieuws van slecht nieuws

Vallende kokosnoten waarschuwingsbordNU.nl, AD, De Telegraaf en nog veel meer media pakken op 1 februari groot uit met het nieuws dat moderne verwarmingsketels levensgevaarlijk kunnen zijn. Let op het woordje ‘kunnen’. Menig vakbekwaam installateur schrikt zich een hoedje. Het voelt toch alsof je te kakken wordt gezet, nietwaar? Daar gaat je reputatie.

Stille sluipmoordenaar

Aan wie had installerend Nederland deze berichtgeving eigenlijk te danken? Aan de brandweer. Die startte een landelijke campagne die de Nederlandse bevolking moet informeren over de gevaren van koolstofmonoxide. De mediameneer of -mevrouw van de brandweer heeft zich misschien afgevraagd hoe daar het best de aandacht op kon worden gevestigd. Hoe kan de brandweer het in de media winnen van IS, het Zika-virus en de dreiging van een volgende financiële crisis? Opeens is daar het beproefde lumineuze idee: we spelen in op angst! En dus stuurt de brandweer een alarmerend persbulletin rond dat de aandacht vestigt op een probleem dat jaarlijks dodelijke slachtoffers eist: de ‘stille sluipmoordenaar’ koolmonoxide.

Binnenshuis barbecueën

Volgens cijfers uit 2013 van Infopunt Veiligheid vallen er jaarlijks gemiddeld 11 doden door koolmonoxidevergiftiging. De vergiftiging vindt soms plaats op het werk, in een caravan en meestal thuis.
 Als oorzaken worden genoemd: binnenshuis barbecueën, brand of een defect aan de (afvoer van) de (gas)kachel, geiser, boiler of cv-ketel. In bijna de helft van de gevallen (dat zijn vijf dodelijke slachtoffers per jaar) blijkt een moderne verwarmingsketel de schuldige te zijn. Vooropgesteld: die vijf dodelijke slachtoffers zijn er vijf teveel. Als we dit aantal naar 0 kunnen brengen, moeten we dat doen. Toch knaagt het: als vijf van de elf slachtoffers veroorzaakt worden door een moderne verwarmingsketel, staat dit dan wel in verhouding tot de suggestie die de berichtgeving wekt?

Vallende kokosnoten

Jaarlijks worden wereldwijd duizenden mensen dodelijk getroffen door de bliksem, sterven honderden mensen door wurgseks, worden tientallen mensen geëlektrocuteerd door hun broodrooster en worden meer dan honderd mensen dodelijk getroffen door een vallende kokosnoot. Daarover lees je weinig. Waarom krijgt zo’n bericht van de brandweer dan toch zoveel aandacht in de media? Heel simpel. Omdat het raakt aan onze diepste angstgevoelens. Dodelijk getroffen worden door de bliksem of een kokosnoot, geëlektrocuteerd worden door je broodrooster of sterven door wurgseks, iets zegt ons dat we daar nog wel wat invloed op hebben. Als het bliksemt kun je binnen blijven, je hoeft niet per se onder een kokospalm te gaan zitten, enzovoort.
Koolmonoxide is anders. Koolmonoxide is veel enger. Je kunt het niet zien, niet horen, niet ruiken en niet proeven. Het waarschuwt je niet. Je bent er niet op bedacht, het besluipt je in stilte, het overvalt je en wég ben je. Of je kind. BRRR!

Inspelen

Het probleem blijkt ‘m trouwens niet te zitten in de moderne cv-ketel, maar in de wijze waarop deze wordt geïnstalleerd. “Ze worden lang niet altijd goed geïnstalleerd. Mensen denken dat ze veilig zijn, maar de werkelijkheid kan anders zijn”, aldus Sara Vernooij van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Ik zou het wel weten, als gewetensvolle installateur. Ik zou op de berichtgeving inspelen en mijn klanten wijzen op het belang van een veilige cv-installatie. Geïnstalleerd en periodiek gecontroleerd door een installateur met verstand van zaken. Die er niet alleen voor zorgt dat je huis en je badwater warm zijn, maar die ook oog heeft voor de veiligheid van jou en je huisgenoten. Je klanten zullen je dankbaar zijn. Zeker als je ook nog adviseert enkele koolmonoxidemelders te plaatsen.

Frans Reichardt
De Klantenluisteraar

Gepubliceerd op Installatie.nl op 16 februari 2015.

2 replies
  1. Klaas
    Klaas says:

    Het is inderdaad inspelen op angst. Toch is het van vitaal belang dat de centrale verwarming goed geïnstalleerd wordt, en met regelmaat, goed onderhoud krijgt. Buitenkansje voor de cv-monteur, zo’n bericht ; )

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *